Zo aan het einde van het jaar houdt van Dale altijd een enquête waaruit het woord van het jaar naar voren komt. Die enquête bestaat dan uit een stemmogelijkheid voor het algemene woord van het jaar en een aantal categorieën waarbinnen gestemd mag worden. Die categorieën zijn dan weer: lifestyle, jongerentaal, economie, politiek en sport & amusement. Binnen al die categorieën staan de genomineerde woorden netjes klaar en zo hoef je alleen nog maar een paar keer te klikken om jouw stem uit te brengen. Leuk, handig, prima, interessant, acceptabel, oké. Er is maar een probleem: we missen nog een categorie. Awatertaal.

In de afgelopen drie jaar heb ik mij verdiept in het jargon binnen Awater. Als je niet oplet, glipt het zo tussen je vingers door. De meest handige, zinnige, onhandige en onzinnige woorden zijn door Awateraars in het leven geroepen en weer uit het jargon geduwd. Hieronder zal ik een korte bloemlezing plaatsen, die ook meteen opgevat mag worden als lijst van genomineerden.

AAAAAAAAAAAAAAAABIER: uitspraak die gedaan wordt voor het drinken van bier.
Brojobje: “hulp” die je een vriend aanbiedt als deze te lang droogstaat.
Cilwijntje: een glas dat tot de rand vol is gegoten met wijn.
Handje: de hand die uitgestoken moet worden en daarna zachtjes geslagen wordt bij een hele slechte grap.
Mittie: ander woord voor vrouw. (zie ook: ~committee; vrouwenbestuur).

Nu ben ik, in tegenstelling tot Van Dale, nog niet volledig in mijn nominatielijstje. Er zijn nog vele woorden binnen Awater die hier een plek verdienen, dus plaats vooral reacties met aanvullingen!

Door: Bram van Hulten