Elke maand krijgen jullie een kijkje in het leven van een bestuurslid. Dit keer vertelt de penningmeester hoe het is om penningmeester te zijn, wat er allemaal bij komt kijken en hoe leuk, maar ook eng het kan zijn. 

Geef geld

Lieve Awateraars,

Yes, de leukste functie is aan de beurt in de blog! Grapje zeker, zullen velen van jullie denken. Penningmeester is namelijk een functie die vaak wordt verloot onder de ongelukkigen, een functie waar niemand echt op zit te wachten. Zelf werd ik vorig jaar penningmeester van de verdwenen activiteitencommissie, maar dat wilde ik zelf. Dat mensen deze functie niet zo snel aanstaat, heeft naar mijn idee te maken met het feit dat het een heel ander soort taak is dan de rest van de functies, en men er niet zo veel van af weet. Aan mij de taak in deze blog om jullie hier meer informatie over te geven!

Laten we beginnen bij het begin: hoe ben ik hier terecht gekomen? Op de middelbare school was ik redelijk een kluns met wiskunde, in de zin dat ik nooit mijn huiswerk deed omdat er niet iets saaiers bestond. M&O had ik ook, maar daar haalde ik net zoals letterlijk de rest van mijn klas een onvoldoende voor op het examen. Ik riep ook het hele jaar hoe dom het was om dit vak te kiezen, want hier zou ik toch nooit meer iets mee doen! Toch?

Totdat ik vorig jaar dus penningmeester werd van de AC, wat ik eigenlijk best leuk vond. Toen de sollicitaties in zicht kwamen dacht ik, waarom niet? Informatie vragen op infoborrels kan altijd. Ik was op veel activiteiten aanwezig, terwijl ik in het eerste jaar helemaal niet zo actief was. Ik ging solliciteren en hoppa, ik was ineens kandidaatspenningmeester. Ik vind het echt een hele leuke functie en ben er erg blij mee. Je hoeft geen kei te zijn in rekenen maar overzicht hebben is wel heel fijn, je moet namelijk een redelijke bult geld overzien en beheren. Dat is een hele verantwoordelijkheid, wat ik in het begin wel even wennen vond. Nu zit ik er echter helemaal lekker in en voel ik me best cool als ik bij voorbeeld voor meer dan duizend euro een betaling doe voor de vliegtickets naar Dublin.

Wat ik net ook al noemde dat mijn functie zo los staat van de rest, klopt. Als bestuur heb je een Raad van Advies, bestaande uit enkele oud-bestuursleden, maar ik heb mijn eigen adviescommissie, de Financiële Adviescommissie. Zo gescheiden is het dus. Dat betekent niet dat ik de hele tijd in mijn eentje werk. De begroting, halfjaarlijkse afrekening, eindafrekening en talloze balansen, maak ik natuurlijk zelf, net zoals het beheren van de rekening en maken van facturen, maar ik werk ook heel veel samen met de rest. Logisch ook, want bijna elke handeling, activiteit en commissie krijgt te maken met geld. En daar kom ik dan weer bij kijken! Als er een evenement plaatsvindt, moet ik de begroting daarvan goedkeuren en de commissiepenningmeester daar soms bij helpen, en na afloop krijg ik weer een afrekening. Zo krijg ik van elke commissie wat mee en heb ik een redelijk overzicht van de gang van zaken binnen alle commissies. Mijn eigen commissies staan voor de penningmeester vast, dat zijn namelijk de commissies waar het meeste geld in rondgaat, zodat ik die goed in de gaten kan houden. De introductiecommissie, buitenlandse reiscommissie en lustrumcommissie zijn mijn verantwoordelijkheid. Als begeleider van een commissie moet je een oogje in het zeil houden, help je de commissievoorzitter waar nodig en doe je taken waar de rest van de commissie niet aan toe komt. Ook de rest van het bestuur vraagt mij advies over geldzaken die bij hun functies komen kijken. De rekening beheren gebeurt verder redelijk achter de schermen, zo merk je als lid niet veel meer van mij dan de mailtjes in je inbox dat je moet betalen (zie de titel).

Als je niet zo goed weet hoe begrotingen en dergelijken in elkaar zitten, of je vind het bestand dat je voor de ALV in je inbox krijgt best indrukwekkend/intimiderend, betekent dat niet dat jij geen goede penningmeester kunt zijn. Als je mij opvolgt, werk ik je uitgebreid in en daarnaast leer je alles gaandeweg. In het begin van dit jaar wist ik ook niet zo goed wat ik deed, maar al vrij snel ontstaat er een ritme en krijg je alles onder de knie. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe leuk ik mijn bestuursjaar vind, maar doe het lekker nog een keer. Ik heb zo veel geleerd, op functiegerelateerd vlak natuurlijk, bestuursalgemeen maar ook op persoonlijk vlak ben ik erg voortuit gegaan. Ik kan nu goed omgaan met stressvolle situaties, als er snel iets geregeld moet worden, of als er in een situatie snel gehandeld moet worden. Je leert verantwoordelijkheid te nemen en knopen door te hakken. Daarnaast leer je nauw samen te werken in een team en oplossingen voor elkaar te bedenken. Ook leer je heel veel nieuwe mensen kennen van andere verenigingen, maak je het ene na het andere leuke feestje mee en mag je prominent rondlopen in je pak als een echte zakenvrouw(/man).

Naast dit alles kun je je studie natuurlijk niet vergeten. In blok 1 heb ik één vak gevolgd, omdat je nog een beetje moet inkomen in het bestuursleven. In blok 2 en 3 volg ik twee vakken en in blok 4 zal ik er weer één volgen (als mijn BSA dat toelaat) omdat je dan weer je werk moet afronden en sollicitaties hebt en je opvolger moet inwerken. Voor mij is het studiegedeelte wel spannend af en toe. Ik ben dit jaar namelijk begonnen met Geschiedenis als tweede studie, waardoor ik dit jaar weer mijn BSA moet halen. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat dat moet lukken, de helft heb ik al gehaald. Planning is helemaal niet mijn ding, maar ook dat leer ik dit jaar! Je hoeft dus niet bang te zijn dat je enorm veel studievertraging oploopt, maar je kunt er wel vanuit gaan dat besturen wat tijd in beslag neemt en je het wat drukker krijgt dan normaal. Toch vind ik dit echt ruim de moeite waard. Lijkt jou dit nou ook leuk? Kom dan vrijblijvend naar de informatieborrel(s) of spreek ons aan op de kamer of activiteiten, waar je je vagen kunt stellen of ons een enthousiast verhaal naar je toe laten slingeren. Ook mag je mij altijd persoonlijk benaderen voor vragen of ervaring met besturen en penningmeesterschap.

 

Liefs,

Sijtje Reezigt
Penningmeester der studievereniging Awater
XXVe bestuur, 2018-2019