Elke maand krijgen jullie een kijkje in het leven van een bestuurslid. Dit keer vertelt de PR-commissaris hoe het is om PR-commissaris te zijn, wat er allemaal bij komt kijken en hoe leuk, maar ook eng het kan zijn.

PRomineren kun je leren

Lieve Awateraars,

Wat doet de PR eigenlijk? In deze bestuursblog zal ik je dat eens vertellen. Allereest staat de afkorting voor Public Relations. Wel chique, nietwaar?

In deze blog zal ik je meenemen in mijn avontuur als PR. Wat gebeurt er op een dag van de PR? Je e-mail checken is iets dat ik zo tien, als het niet twintig keer is, per dag doe. Daarnaast houd je natuurlijk alle sociale media bij. Dus die mooie, kleurrijke, inspirerende banners die je altijd boven een Facebook-evenement ziet staan, maakt de PR met veel passie. Niet dat ik een knutselkut ben, integendeel zelfs maar met de skills van mijn favoriete programma kan bijna iedereen wel knutselen. Hier en daar post je een leuke fotoserie van een evenement of een hippe in elkaar geflanste story op de Insta voor al die Awatergrammers. Ook denk je na over de nieuwe merchandise. In wat voor kleding willen alle Awateraars deze winter lopen? Wat komt er nu voor te gekke, literaire, taalkundige tekst op de trui te staan? Gelukkig heb je ook hulp van de mede-Awateraars, dit jaar hebben Wouter, Dylan en Ykwinno mooie quotes bedacht! Bovendien sta je op elke activiteit met een camera in de hand om foto’s te maken van alle Awateraars zodat ze uiteindelijk kunnen shinen op de fotomuur. Daarnaast houd je alle Instastories en Snaps bij, zodat de rest van de Awateraars ook een kijkje hebben wat er gebeurt op de activiteit en dan heel hard kunnen balen dat ze er niet bij zijn. Want bijzijn is meemaken toch?

Naast de interne kant voor de vereniging, houd je je ook bezig met de externe kant. Iets wat misschien in eerste instantie een beetje eng lijkt, maar voor je het weet ben je meester geworden in e-mails schrijven, telefoons opnemen of op gesprek gaan. Als PR zorg je er namelijk ook voor dat er geld binnenkomt. Zo benader je bedrijven of zij eventueel een samenwerkingsverband aan willen gaan met Awater. Dit kunnen kleine samenwerkingen zijn zoals het plaatsen van vacatures voor hen tot grote en lange samenwerkingen zoals verslagen schrijven voor Scholieren.com of de kortingsactie bij Domino’s. Misschien denk je nu: oh dat is veel te spannend voor mij of durf ik dat wel? Dat ging ook een paar keer door mijn hoofd toen ik hier eind juni aan begon, maar geloof mij, deze volwassenen waarmee je in gesprek gaat zijn ook maar mensen en hebben het ook niet altijd op een rijtje, dus maak je vooral geen zorgen. Oefening baart kunst, is toch het spreekwoord?
Daarnaast sta je er nooit alleen voor, want je hebt een commissie die je ondersteunt, voorgangers die je kunnen helpen als je er niet meer uitkomt en de rest van het bestuur kan ook altijd bijspringen als je het allemaal even niet weet.

Naast de functie zelf maak je als bestuurslid nog allemaal andere te gekke dingen mee. Zo ben je aanwezig op alle Awateractiviteiten, ga je sowieso mee op buitenlandse reis, word je uitgenodigd voor alle prominente universitaire gelegenheden waarbij er altijd gratis drank is, heb je heel de maand september cobo’s waar je ongegeneerd kan schreeuwen in je prominente pak met die fantastisch mooie penning – die van Awater is wel het mooist van allemaal – en krijg je een hele hechte band met je andere bestuursleden waarmee je een heel jaar lang een leuke tijd hebt.

Het is een druk bestaan als bestuurslid, maar het gaat met ups en downs. Je hebt weken die zo volgepland staan dat je het gevoel krijgt dat er geen ruimte meer is voor slaap in je agenda en zijn er weken dat je echt wel die winterslaap kan houden om bij te tanken voor de weken daarna. Qua vakken ligt het er helemaal aan hoe je zelf bent. Zelf heb ik besloten om er dit jaar zes te doen en tot nu toe gaat dat mij prima af. Ik merk zelf ook dat ik steeds stressbestendiger word, dat wel een heel fijn gevoel is.

Dit bestuursjaar heeft mij op dit moment al heel veel gegeven. Ik krijg steeds meer het besef dat ik meer kan dan ik van tevoren dacht, het maakt mij ambitieuzer en dat is op een goede manier. Ook geeft het mij als persoon veel meer inzicht voor mijn toekomst en dingen die ik graag wil of wat ik absoluut niet wil. Ik kon vroeger behoorlijk gestrest zijn en bang zijn dat ik ging falen of dat het allemaal niet zou lukken. Door dit bestuursjaar heb ik veel beter leren omgaan met zulke stresssituaties en denk ik eerder dat het mij wel allemaal gaat lukken, want ‘kijk, wat heb ik nu allemaal al bereikt’. Daarnaast helpt het mij heel erg om lijstjes en planningen te maken, zodat de chaos uit mijn hoofd gaat. Naast zo’n bestuursjaar lukt het ook om te studeren. In blok 1 deed ik één vak, omdat je nog een beetje moet inkomen en je heel de maand september cobo’s hebt. Ik vond het eigenlijk wel relaxed zo te beginnen. In blok 2 en 3 heb ik gekozen om twee vakken te volgen. Tot nu toe gaat dit mij goed af en is dat ook zeker haalbaar met deze functie. In blok 4 ga ik weer één vak halen, omdat je je opvolger goed wil inwerken en de laatste maanden behoorlijk druk worden met de lustrumweek en overdracht.

Dus eigenlijk is de PR superhyped over de vereniging, regelt alle promotie van activiteiten op Facebook en Instagram en zorgt voor de mooie Awaterkleding. Daarnaast is de PR de contactpersoon met bedrijven en zorgt dat er geld binnenkomt voor de acquisitie. Ook staat een PR vaak met een camera op een evenement om van alle Awateraars mooie foto’s te maken voor op de Awall of Feem.

Kortom, ik zal altijd zeggen doen! Een bestuursjaar is een verrijking van je leven en je perspectief. Je leert enorm veel over jezelf en anderen, over samenwerken, over leidinggeven, over confrontaties aangaan en over je angsten heen komen. Het is een jaar die je nooit zal vergeten en je altijd zal helpen in de toekomst. Iets om niet te vergeten: een bestuursjaar staat goed op je CV.

Heb je nog vragen over deze functie of over het bestuursleven over het algemeen? Kom dan vooral langs op de Awaterkamer, want ik vertel je met alle liefde alle ins en outs. Er zal in april nog een borrel zijn waar je natuurlijk ook van harte welkom bent om al je vragen te stellen.

 

Liefs,

Zoë Alkemade
PR-commissaris der studievereniging Awater
XXVe bestuur, 2018-2019